Diatomeeënaarde of kiezelgoer, kiezelaarde

Wij bieden food grade diatomeeënaarde aan met de beste prijs/kwaliteitsverhouding.
Bestel bovendien met een tijdelijke korting vanaf 30% èn gratis verzending vanaf 3 kg.
Verkrijgbaar in de volgende hoeveelheden:

1 kg ( plm. 5 liter ), 2 kg ( plm. 10 liter ), 3 kg ( plm. 15 liter ), 4 kg ( plm. 20 liter )

Deze diatomeeënaarde heeft een zeer hoge zuiverheidsgraad (kleur: wit) en zelfs geschikt voor menselijke consumptie. 

Nu bestellen in onze webshop? Binnen 24 uur verzonden.

Food Grade Diatomeeënaarde, wat is het precies?

Diatomeeënaarde bestaat voor het grootste gedeelte uit fossiele skeletten van kiezelwieren. Deze kunnen in zoet- en zout water geleefd hebben. Het uiteindelijke product wordt gewonnen uit slik. Dit is een gedroogd sediment van opgehoopte diatomeeën die niet zijn afgebroken en samengedrukt. Vervolgens zijn ze door een dalende waterspiegel uitgedroogd. De skeletten zijn microscopisch klein, variërend van 5 tot 100 micrometer. Er bestaan meer dan 10.000 bekende soorten. Het is bekend als onder andere: DE, diatomeeënaarde, kiezelgur, kiezelzuur, bergmeel, kiezelaarde. Ook wordt het  diatomeuze aarde genoemd. Hiernaast wordt het als E-nummer E551 verkocht.

Waar bestaat diatomeeënaarde uit?

Voor menselijke consumptie geschikte diatomeeënaarde bestaat voor vanaf ongeveer 85% uit silicium. Silicium is een belangrijk sporenelement. Het sterkt botten, kraakbeen, bloedvaten en pezen. Door gronduitputting zijn planten niet langer een afdoende bron van silicium. Vanwege de manier waarop wij moderne landbouw uitoefenen.

Waar wordt het voor gebruikt?

Diatomeeënaarde heeft vele toepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als voedingssupplement. Hiernaast ook  als kattenbakvulling en als licht schuurmiddel voor polijstmiddelen en tandpasta. Ook wordt het gebruikt voor de productie van glas. En in sommige make-up en natuurlijk als vlooien,teken en andere parasieten dodend middel.
Met hitte behandelde diatomeeënaarde is gecalcineerd, dit betekent dat het niet langer geschikt is voor bovenstaand gebruik. Het leent zich dan wel uitstekend voor bijvoorbeeld zwembadfilters.

Waar wordt het gewonnen?

Kiezelaarde komt op vele plekken op aarde voor. Het wordt gevonden in o.a.: duitsland, verenigde staten, china. In Nederland zijn weinig plekken waar diatomeeënaarde gewonnen kan worden. De schaarse plekken binnen Nederland zijn voor het grootste gedeelte eerder in de 20e eeuw afgegraven. Soms wordt het ook aan de oppervlakte van woestijnen gevonden. Kleine delen van de Sahara zijn hier een voorbeeld van.

Hoe werkt het als insecticide?

Aan de ene kant zijn de microscopische skeletten erg scherp, hierdoor beschadigen de pantsers van de ongewenste insecten. Ook absorbeert het vetten uit de waslaag van het zgn. exoskelet van de vlooien en teken waardoor deze uitdrogen.

Diatomeeën onder de microscoop

Diatomeeën onder de microscoop

diatomeeenaarde poeder

Het heeft een zeer fijne granulatie

De winning van Kiezelaarde

De winning van Kiezelaarde

Comments are closed.