...

Hoe voorkom ik teken op natuurlijke wijze

April tot en met september zijn de maanden waarin de teek het beste gedijt. De warmte van de lente en zomer zijn de oorzaak van de actieve teken. Nu is het niet zo dat buiten deze maanden geen teken te vinden zijn; boven zes a zeven graden kunnen deze nare beestjes nog steeds actief zijn.

Teken in Nederland

Volgens de instituten die tekenbeten registreren is er jaar op jaar groei. Dit is erg jammer en dus reden genoeg om bij een wandeling in natuurgebieden goed op voorbereid te zijn. Voorkomen is beter dan genezen!

Leefgebieden

Het is een misvatting dat teken alleen in bossen voorkomen. Deze aanname is te danken aan het feit dat veel mensen denken dat teken hun slachtoffers verrassen door zich uit bomen te laten vallen. Een primatensandwich dus! Teken zijn onder andere ook te vinden in heidegebieden, parken en tuinen. Zij wachten geduldig af op hoog gras, struiken, varens of wachten af op de grond met veel organisch materiaal.

Levensstadia van de teek

De verschillende levensstadia van teken

De teek heeft vier verschillende levensstadia, waarbij telkens bloed gedronken wordt – uitgezonderd het eerste. Het eerste stadium is het eitje. Dit eitje is achtergelaten door een volwassen vrouwtje samen met mogelijk duizenden andere eitjes. Als zo’n eitje uitkomt zijn is de teek in wording nog een larve. In dit stadium heeft de larve nog zes poten, in tegenstelling tot de volgende twee stadia.

De larve

Een larve zoekt een goede plek op hoogte en wacht af tot een slachtoffer voorbij komt. De larve dineert bourgondisch en deze eerste maaltijd is dan ook noodzakelijk voor de overgang naar de volgende levensfase. Goed om te noemen is dat een teek in dit stadium geen ziekten kan verspreiden.

De nimf

Nimfen hebben niet langer zes poten maar inmiddels acht zoals een spinachtige (Arachnida)betaamt. De nimf gaat voor de tweede keer op zoek naar een onvermoedend slachtoffer om de batterij op te laden voor het laatste stadium. Helaas is ook een beet van nimfen mogelijk al ziektedragend.

De teek

Het laatste stadium is een volwassen teek. De teken zijn mannetjes of vrouwtjes. Alleen het vrouwtje drinkt bloed en doet dit in verhouding in enorme hoeveelheden, tot meer dan 50% van het lichaamsgewicht! Deze maaltijd vormt de basis voor een nieuwe generatie teken in de vorm van eitjes.

Het voorkomen van tekenbeten bij uzelf

Hoe bescherm ik mijzelf tegen teken

We weten nu inmiddels een boel van de teek en de verschillende stadia van ei tot teek. Nu is het tijd voor praktische tips om tekenbeten bij uzelf te voorkomen.

Sokken

Normaal gesproken worden wij het liefst gezien met de sokken onder de lange broek. In het geval van een boswandeling met onze trouwe viervoeters is dit wel iets om te heroverwegen. Door de broekspijpen namelijk in de sokken te stoppen hebben wij een ondoordringbare barrière gevormd die het onmogelijk maakt voor teken om via de benen omhoog te klimmen.

Maak een tekenwerende spray

Een uitstekende manier om de enkele al te ambitieuze teken bij voorbaat af te schrikken is het maken van een spray op basis van etherische oliën. Hoe deze spray te maken? Alle instructies vindt u hieronder.

Teken bij uw hond

Als u vaak een boswandeling maakt met uw hond dan is de kans groot dat er vroeg of laat een teek geconstateerd wordt. Hier volgen een aantal tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Een gezond immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem is de eerste verdediging. Het is namelijk een feit dat een gezond huisdier minder aantrekkelijk is voor parasieten.

Een tekenwerende spray

Voordat u een wandeling in de natuur gaat maken is het een goed idee om deze tekenwerende spray te maken, die u zowel bij uw hond als uzelf kunt gebruiken. Wat heeft u nodig? Maak een selectie uit tenminste twee, liever 3 etherische oliën van:

  • Lavendel
  • Eucalyptus
  • Geranium
  • Cederhout

Neem een kwart liter water (250 ml) en doe hier vijf druppels olie per olie van uw selectie etherische oliën bij. Gebruikt u slechts twee etherische oliën? Doe er dan acht druppels per olie van in het water.

Giet het water in een sprayfles. Wij gebruiken geen emulgatoren in deze spray waardoor de olie snel weer boven komt drijven. Schud daarom erg goed voor gebruik en begin meteen daarna te sprayen op de vacht van uw hond en op uw broekspijpen.

Deze etherische oliën zijn erg onaangenaam specifiek voor teken en zullen teken bij voorbaat afschrikken. Deze etherische oliën zijn tegenwoordig ook allemaal opgenomen in de nieuwe formule van onze druppels.

Geen voorzorgsmaatregelen genomen, waar kunnen de teken zitten?

Stel; u heeft toch een onverwachte wandeling gemaakt en heeft niet aan de bovenstaande tips gedacht. Toch wilt u graag weten of er teken zijn. Waar bevinden deze zich het liefst?

Honden

Bij uw hond doet u er goed aan de volgende plekken goed te controleren. Deze plekken zijn namelijk de favoriete plekken voor teken. Bekijk de oren (buiten- en binnenkant), kop en hals, binnenkant poten, rond de tenen en onder de staart zorgvuldig. Als er teken zijn dan is de kans groot dat zij zich hier bevinden.

Bij uzelf

Teken zullen een warme plek op uw lichaam opzoeken. Deze plekken zijn de oksels, lies en de bilspleet. Controleer na uw excursies deze plekken dan ook goed.

Teek gevonden, wat nu?

Hoe gebruik ik een tekentang het beste?

Als na controle van uw hond en uzelf blijkt dat u een teek of teken gevonden heeft, wat is de juiste manier om deze te verwijderen?

Beste manier om teken te verwijderen

Het kan goed zijn dat u gehoord heeft zeep, alcohol, aceton, sigaretten of andere middelen te gebruiken om de teek los te krijgen nadat u een vastgebeten teek op de huid aantreft. Dit is onjuist.

Hoewel u de teek los krijgt is er een kans dat door deze middelen de teek eventuele ziekten in de huid spuit. Het beste is dan ook gewoon een tekentang te gebruiken om de schok voor de teek te minimaliseren en mogelijke ziekteverwekkers in de teek te houden.

Comments are closed.

BannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.