...

Natuurlijke wormenkuur voor honden en katten

natuurlijke wormenkuur voor honden en kattenMet enige regelmaat krijgen wij de vraag: “Hebben jullie ook een natuurlijke wormenkuur, of weten jullie een manier om wormen op een natuurlijke manier te bestrijden?”. Gelukkig is er een manier om wormen op een natuurlijke manier te bestrijden voor zowel honden als bij katten. Daarover gaan wij in detail vertellen in dit artikel.

Wormen natuurlijk bestrijden met diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is een veelzijdig product, lees er hier meer over. In dit geval gaat het om bestrijden van wormen bij uw huisdier. Waar u de Diatomeeënaarde ook gaat kopen. Controleer altijd goed of het om food grade diatomeeënaarde gaat, oftewel diatomeeënaarde die geschikt is voor (menselijke) consumptie. Naast dat u kijkt of het in de omschrijving staat, is de kleur van de diatomeeënaarde ook een duidelijke indicatie. Grofweg zijn de soorten diatomeeënaarde in 3 soorten te verdelen:

Soorten diatomeeënaarde

Is de diatomeeënaarde geel tot bruin? Dan is het ijzergehalte hoog. Wat u dus eigenlijk ziet is roest in de diatomeeënaarde. Deze diatomeeënaarde is niet geschikt voor menselijke consumptie. Een andere veelvoorkomende soort diatomeeënaarde is grijs. De diatomeeënaarde krijgt deze kleur doordat er naast diatomeeën ook bentoniet – dit is een soort klei – aanwezig is. Ook deze klei is geen Food grade diatomeeënaarde. Food grade diatomeeënaarde is namelijk altijd (gebroken) wit. Dit betekent dat er naast de diatomeeën geen andere onzuiverheden aanwezig zijn. Ten eerste geeft de verkoper aan dat het hier om een product gaat dat geschikt voor menselijke consumptie. Hiernaast is deze dus altijd (gebroken) wit.

Gecalcineerde diatomeeënaarde

Als laatste is het ook belangrijk om te weten dat u geen gecalcineerde diatomeeënaarde koopt. Dit is namelijk verhit en heeft dan een heel andere functie gekregen. Door deze verhitting wordt het namelijk een geweldig filter voor bijvoorbeeld zwembaden. De kleur van deze diatomeeënaarde is normaliter roze.

Diatomeeënaarde voor het bestrijden van wormen

Heeft u food grade diatomeeënaarde in huis? Dan kunt u deze gebruiken voor inwendig gebruik bij uw huisdier(en). Het gebruik is gelijk voor zowel honden als katten. Wat wel verschilt is de dosering. Een kat zal natuurlijk minder nodig hebben dan een labrador.

Wormen natuurlijk bestrijden bij honden en katten

Begin de eerste dagen met een kleinere dosis dan is geadviseerd bij uw hond. Diatomeeënaarde is namelijk een effectief ontgiftingsmiddel (detox). Het kan dus zijn dat als er veel gifstoffen aanwezig zijn, dat uw hond hier dan ziek van wordt. Er is in 99% van de gevallen niets aan de hand. Door rustig de dosering te verhogen voorkomt u een eventueel zieke hond of kat en kunt u stoppen als u merkt dat uw huisdier er last van krijgt. Merkt u geen problemen dan kunt u binnen 4-5 dagen de dosis opvoeren naar de aanbevolen hoeveelheid.

Dosering Diatomeeënaarde bij honden

Gebruik afhankelijk van uw hond de volgende hoeveelheid:

  • Puppies vanaf 3 maanden: halve tot hele theelepel (0,5 – 1 gram)
  • Honden tot 20 kg: 1 theelepel (1 gram)
  • Honden vanaf 20 kg tot 50 kg: 1 eetlepel  (3 gram)
  • Honden zwaarder dan 50 kg: tot 2 eetlepels  (4-6 gram)

Dosering Diatomeeënaarde bij katten

Voor kittens vanaf 3 maanden en katten is de dosering als volgt:

  • Kitten vanaf 3 maand: halve theelepel (0,5 gram)
  • Katten 1 theelepel (1 gram)

Hoe krijg ik het naar binnen bij mijn huisdier?

Voordat u zichzelf ziet staan met een thee- of eetlepel voor uw hond of kat in de hoop dat deze gewillig de bek zal openen om het op te eten, het volgende; meng de diatomeeënaarde goed door natvoer.  Niet er op strooien en opdienen maar goed doorscheppen voordat u het aanbiedt. Door dit poeder de mengen met bijvoorbeeld brokken of ander droog voedsel wordt het namelijk een grote stofwolk. Als uw hond of kat hier bovenop zit dan kan dit de luchtwegen irriteren. Niet doen dus.

Hoe lang moet ik het dagelijks aan mijn hond of kat geven?

Diatomeeënaarde is effectief tegen de meeste parasitaire wormen. Denk hier aan zweepwormen, rondwormen, spoelwormen en haakwormen. Als u uw huisdier dagelijks de diatomeeënaarde geeft, zullen de meeste wormen na een week dood zijn. Dit betekent niet dat u klaar bent. Deze wormen hebben ook eitjes gelegd die weer gaan uitkomen. Om deze hele cyclus te doorbreken kost dit tot 60 dagen voor de meeste wormen. Als u begonnen bent met deze natuurlijke ontwormingskuur is het niet aan te raden om te stoppen zonder een goede reden. De diatomeeënaarde heeft ook een ontgiftende werking en helpt de gifstoffen van de stervende en dode wormen op te ruimen. Houdt u er dus zonder goede reden mee op dan kan uw huisdier ziek worden van deze stervende wormen.

Geef genoeg water

Diatomeeënaarde heeft een sterk drogende werking. Dit betekent dat uw huisdier meer drinkt dan anders. Hou dan ook altijd in de gaten dat de drinkbak goed gevuld is met vers water. Uw hond of kat is u dankbaar!

Geef ik misschien te veel?

In principe kan het op het gebied van te veel geven geen kwaad. Een symptoom van te veel geven kan wel zijn dat uw hond of kat last van constipatie krijgt. Dit heeft te maken met de drogende werking van het poeder. Krijgt u hier mee te maken, dan geeft u uw huisdier waarschijnlijk te veel. Geef dan iets minder en zorg altijd voor genoeg water.

Andere voordelen van diatomeeënaarde

Naast de voordelen die het heeft op het gebied van parasieten heeft diatomeeënaarde tal van voordelen als voedingssupplement. Voor zowel mens als dier uiteraard. Voor uw trouwe of eigenzinnige viervoeter zal de vacht merkbaar zachter worden en een glans krijgen. Ook wordt gezegd dat het immuunsysteem verbetert. Hiernaast wordt het ook als supplement gebruikt om de gezondheid van de botten, huid en nagels te verbeteren. Als laatste en zoals eerder gezegd wordt het ook gebruikt voor de ontgiftende werking.

Waar koop ik Food Grade Diatomeeënaarde?

Food Grade (of geschikt voor menselijke consumptie) diatomeeënaarde is bij verschillende webshop in Nederland te koop. Wij verkopen het zelf, maar doen dit per kilo. Tenzij u dus een indrukwekkende viervoeter familie heeft of de diatomeeënaarde ook ter bestrijding voor vlooien en teken gebruikt is het waarschijnlijk voor uw situatie te veel. Gelukkig zijn er ook webshops die de diatomeeënaarde verkopen minder dan per kilo. Nu is het wel zo dat wij ruimschoots de beste prijs voor de hoeveelheid aanbieden.

Hier volgen een aantal mogelijkheden om de diatomeeënaarde aan te schaffen:

Natural Heroes 200 gram / plm. 1 liter (44,95 per kilo)
Diatomeeënaarde.nl 200 gram/ plm. 1 liter (53,70 per kilo)

Zoals gezegd, voor kleinere hoeveelheden kunt u bij voorgaande aanbieders terecht. Wij hebben geen inzicht in de producten die zij verkopen. Wees er zeker van dat u food grade diatomeeënaarde koopt én dat de kleur wit tot gebroken wit is.

Vanaf 1 kg /plm. 5 liter hebben wij ook food grade diatomeeënaarde beschikbaar. (15,58 tot 23,80 per kilo)

Comments are closed.

BannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.