Misschien heeft u het ook wel eens gehoord van vrienden of kennissen; onze hond heeft nooit vlooien en heeft ook nooit vlooien gehad. Hoe kan dit dan? In dit artikel gaan we een aantal tips geven die samen zorgen voor een hond in topconditie. Het is namelijk zo dat een hond die verzorgd wordt met onderstaande tips voor een gezondere hond met minder vlooien, hier minder kans op heeft. Bekijk onderstaande zaken goed en kijk wat voor u mogelijk is en waar u op dit moment nog niet aan gedacht heeft.
Tips voor een gezondere hond met minder vlooien
De verzorging van uw hond valt op te delen in verschillende categoriën. Denk hierbij aan voeding, verzorging, lichaamsbeweging, schoon houden van de leefomgeving enzovoorts. Kortom, allerlei zaken die ook voor de mensen van belang zijn om in goede conditie te blijven. Hier volgen een aantal tips voor een gezondere hond met minder vlooien. Laten we beginnen met de eerste tip.
Regelmatig badderen
Regelmatig horen wij van mensen dat honden niet te vaak in bad mogen omdat de huid kan uitdrogen door dit te vaak te doen. Nou is dit ook zo, als gebruik gemaakt wordt van vele reguliere shampoos. Deze bevatten namelijk zeep die een drogende werking op de huid heeft. Gelukkig zijn er ook een aantal goede natuurlijke alternatieven die de huid goed verzorgen in plaats van uit te drogen. Deze shampoos zijn veelal op basis van verzeepte plantaardige olie, etherische olie en extra verzorgende ingrediënten zoals bijvoorbeeld Aloë vera. Voor de meeste honden is in bad gaan ook geen straf. Het is vaak het baasje die òf geen tijd heeft om dit met regelmaat te doen of hier niet aan denkt op de momenten dat het zou kunnen. Door echter regelmatig een bad te nemen zullen het gros van eventueel aanwezige vlooien door het afvoerputje verdwijnen. Bovendien is een hond de regelmatig baddert een schone en ontspannen viervoeter.
Hou de leefomgeving (uw huis) schoon
Zoals we in een ander artikel zeggen; voorkomen is beter dan genezen. Het is natuurlijk logisch dat zodra er vlooien zijn waarvan de eitjes op de favoriete plekjes waar uw hond een tukkie doet terecht zijn gekomen, het een stuk lastiger wordt om van de lastpakken af te komen. Wat we vaak vergeten is dat de verschillende levensfasen van vlooien er voor kunnen zorgen dat zodra de vlooien op uw hond allemaal weg zijn door gebruik van vlooienmiddelen, een nieuwe lichting op komst is in de vorm van eitjes en hierna larven.
Dit valt te voorkomen in een huis dat regelmatig en grondig wordt gestofzuigd. Heeft u vlooien in huis? Dat betekent uiteraard niet dat u een slons bent. Grote kans dat u niet weet waarop te letten. Daarom hierbij nog wat uitleg over wat te doen en waar op te letten.
Eitjes van vlooien
Eitjes zien er voor het ongeoefende oog uit als ietwat langwerpige zandkorreltjes. Denk dan ook niet liefkozend dat uw hond heerlijk in het zand heeft lopen rollebollen voordat er nadere inspectie is gepleegd. Zandkorreltjes zijn in principe rond. Ziet u een behoorlijke verzameling langwerpige ‘korreltjes’ in de hondenmand of hoek waar vaak gepowernapt wordt, dan is het zaak om hier snel maatregelen voor te treffen. Een goed moment dus om de stofzuiger aan te slingeren en ook goed rekening te houden met hoekjes, kiertjes en naadjes. De eitjes zijn namelijk erg klein en belanden vaak in deze kiertjes door een windvlaag of lopende voeten. Deze eitjes zijn niet zo kieskeurig wat betreft comfort; een stoffige kier is ook een prima broedplek.
Mocht u geen afstand willen doen van uw fantastische hoogpolige vloerbedekking of karpet, hou dan rekening met wat extra werk. In de lange vezels van hoogpolige vloerbedekking is het notoir moeilijk om met een stofzuiger alles weg te krijgen. Wat in dat geval goed helpt is zonder het opzetstuk (stang) te werk te gaan en met een schrobbende beweging de hele oppervlakte te zuigen. De zuigkracht van de diameter van de slang is een stuk sterker doordat de zuigkracht niet verdeeld wordt over het gehele opzetstuk. Hiernaast komt u beter tussen de vezels en zuigt u verzameld stof en eitjes beter op.
Gebruik van een natuurlijk vlooienmiddel
Waar het toch nodig is kan er altijd een vlooienmiddel gebruikt worden. Uiteraard gaat onze voorkeur qua vlooienmiddelen uit naar een natuurlijk alternatief. Het is natuurlijk het beste om overspringende vlooien meteen het leven zuur te maken. Dit werkt het beste met een vlooienmiddel. Als u uw hond veel laat badderen, is het aan te raden onze natuurlijke vlooiendruppels te gebruiken. Na het aanbrengen van de druppels kunt u uw hond na 24 uur gewoon in bad stoppen zonder dat het de werking van de druppels zal verminderen. Dit werkt voor ons natuurlijke vlooienpoeder anders; na een bad zal – zodra de vacht weer droog is – het poeder opnieuw aangebracht moeten worden.
Regelmatig kammen van de vacht
Niet elke vacht is geschikt voor het kammen. Valt de vacht van uw hond wel te kammen? Dan zou u uzelf en uw trouwe vriend een groot plezier doen door regelmatig te kammen met een vlooienkam. Het is voor honden in het algemeen een fijne activiteit. Dit is vaak te horen aan de geluiden die naar verloop van tijd worden geuit. Hiernaast pikt de vlooienkam vlooien die zich thuis voelen op uw hond uit de haren. Ook eitjes zijn niet veilig voor deze kam. Het is niet moeilijk om u voor te stellen dat door regelmatig kammen vlooien en eitjes weinig kans hebben en een potentiële vlooienplaag voorkomen kan worden.
Tip: zet een kommetje met water en een beetje zeep in de buurt waar u de oogst van de kam in kunt uitschudden. De zeep gaat de oppervlaktespanning van het water tegen waardoor vlooien en eitjes zinken. Als u de kam in het zeepwater doet, spoel deze dan wel even af met water zonder zeep om geen irritatie op de huid van uw hond te veroorzaken.
Voeding voor uw hond tegen vlooien
Een goed immuunsysteem maakt het voor vlooien een stuk lastiger goed te gedijen op uw hond. De werking van het immuunsysteem wordt in grote mate beïnvloed door de voeding. Logisch dan ook dat we hier ook een aantal tips hebben die het voor vlooien en teken een stuk onaantrekkelijker maakt om voor uw hond te kiezen. Een immuunsysteem dat niet optimaal functioneert heeft vaak als oorzaak dat er tot op zekere hoogte sprake is van een gebrek aan voedingsstoffen. Kunt u zich het dus veroorloven; beknibbel dan niet op het dieet van uw hond. Zo bestrijdt u vlooien van binnenuit. Hoewel de meningen over onderstaand diëten verschillen onder verschillende experts, en kleven er volgens eerdergenoemde experts ook bij een dieet van alleen rauwe onderdelen (BARF) risico’s. Wij proberen de voor- en nadelen zo objectief mogelijk te benaderen.
Rauwe voeding
Rauwe voeding is een voorbeeld van een dieet dat het immuunsysteem van uw hond zal verbeteren. Het is een dieet dat steeds populairder wordt bij hondenbezitters. Men past dit dieet al veel langer toe voor bijvoorbeeld hazewindhonden waarmee geracet wordt. Volgens de eigenaren van deze honden werkt dit dieet namelijk prestatieverhogend. Dit dieet bestaat uit plusminus 75% spiervlees, 10% botten, 5% lever en 10% orgaanvlees.
De genoemde voordelen van dit dieet zijn bijvoorbeeld: gezondere huid, glanzende vacht, schonere tanden, minder ontlasting. Ook willen de voor de volledigheid de mogelijke nadelen die genoemd zijn door de critici noemen: de eenzijdigheid van het dieet en mogelijke bacteriële besmettingen (bederf) in het rauwe voedsel die een gevaar kunnen vormen voor de hond en eigenaar. Rauwe voeding is nou eenmaal bederfelijk en voorzichtigheid zal in acht genomen moeten worden. Desalniettemin vinden wij dat deze genoemd kan worden bij de tips voor een gezondere hond met minder vlooien.
Supplementen
Hiernaast kan er gekozen worden voor een aantal supplementen die wij kort zullen behandelen. Wederom kleven er volgens sommige experts nadelen aan sommige van deze supplementen. Baseer u dan ook niet alleen op onze informatie over onderstaand genoemde supplementen. Voor de volledigheid willen wij deze wel noemen als tips voor een gezondere hond met minder vlooien. Onderstaande suggesties worden gebruikt door eigenaren maar dit wil in geen geval zeggen dat het in uw geval ook een toegevoegde waarde heeft dan wel zonder negatieve gevolgen toegediend kan worden. Doe uw huiswerk, raadpleeg uw dierenarts bij twijfel en wees terughoudend met het gebruik.
Biergist
Biergist is rijk aan B-complex vitamines,antioxidanten, selenium, kalium, chroom, ijzer en andere stoffen. Er wordt gezegd dat biergist een verbeterde leverfunctie oplevert en goed is voor de huid, vacht en ogen van uw hond. Biergist wordt overigens ook als supplement ingenomen door mensen met dezelfde voordelen. Uiteraard gaat het hier om het weren van vlooien. Is het dus effectief?
Ja, maar met wisselende resultaten. Het werkt dus niet even goed voor elke hond. Hiernaast is een belangrijk nadeel dat sommige gevoelige honden een allergie hebben of kunnen ontwikkelen voor biergist. Deze allergie uit zich vaak in overmatige jeuk en/of diarree. Mocht u dus kiezen voor dit supplement; hou uw hond nauwlettend in de gaten.
Knoflook
Ook het gebruik van knoflook bij het weren van vlooien is enigszins omstreden ondanks dat het veel gebruikt wordt voor dit doel. Hoewel wij hier geen ervaring mee hebben, kan het net als biergist een allergische reactie geven bij gevoelige viervoeters. Als u knoflook gebruikt voor u hond, of dit wilt gaan doen, wees dan voorzichtig in het gebruik en hou uw hond goed in de gaten.
Verschillende studies die de toxiciteit van knoflook bij honden gemeten hebben kwamen op 15 tot 30 gram per kilogram gewicht waarna het bloed van de hond schadelijke veranderingen onderging. Dit is natuurlijk een enorme hoeveelheid knoflook (een teentje is enkele grammen). Hou wel rekening met de cumulatieve effecten van dagelijkse inname waardoor na enkele weken de toxiciteit kan toenemen.
Appelazijn
Twee eetlepels appelazijn in de drinkbak van uw hond kan mogelijk vlooien weren. Afhankelijk van de voorkeur – en dorst – van uw hond is het goed mogelijk dat uw hond geen interesse meer heeft de tong nat te maken. Niet elke hond vindt de zurige smaak van verdunde appelazijn een aangename ervaring.
Conclusie
Zoals we hebben kunnen lezen zijn er vele gewoonten die u zich kunt eigen maken ten behoeve van een gezondere hond met minder vlooien. Bovenstaande voorbeelden zijn dan ook uit het leven gegrepen van eigenaren met honden zonder vlooienproblemen. Zijn er dus nog tips voor een gezondere hond met minder vlooien die wij hier behandelen waar u niet aan gedacht heeft? Misschien is het dan voor u een goede zaak om hier een gewoonte van te maken. Zo kunt u met een gerust hart en zonder chemische ingrepen de hond vlovrij houden.