...

Vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden; Geschiedenis en Hedendaagse Bestrijdingsmethoden

Oorsprong en Evolutie van Vlooien

Vlooien behoren tot de onderklasse van de gevleugelde insecten. Hoewel ze oorspronkelijk vleugels hadden, hebben ze deze in de loop van hun evolutie verloren. Deze bloedparasieten zijn gespecialiseerd in het voeden met het bloed van warmbloedige dieren. Denk hierbij aan zoogdieren en vogels. Ze worden beschouwd als een van de belangrijkste plaaginsecten, waarbij de kattenvlo (Ctenocephalides felis) de meest voorkomende soort is in Nederland​​. Hier volgt een korte geschiedenisles over vlooien bestrijden.

Vroegere Bestrijdingsmethoden

Historische methoden voor vlooienbestrijding waren vaak gevaarlijk en arbeidsintensief. Zo werden vroeger in huishoudens vloeren met zeep en water geschrobd en vervolgens met benzine behandeld. Een methode waarbij brand zeker niet is uit te sluiten. In sommige gevallen werd alum gebruikt. Het wordt in poedervorm over tapijten en vloerkleden gestrooid als opgelost in water en onder de tapijten geplaatst. Andere aanbevolen methoden omvatten het regelmatig schoonmaken van huizen. Ook het zoveel mogelijk vrijhouden van vloeren. Voor honden en katten werd gesuggereerd hen op matten of kleden te laten slapen. Hierna werden die regelmatig buiten in de zon gelegd​​.

Fumigatie en Chemische Methoden

Vlooien bestrijden met de eerste commercieel beschikbare giffenVóór de ontdekking van modernere giffen werden fumigatie technieken gebruikt. Zoals het verspreiden van naftaleenvlokken en het sluiten van deuren en ramen gedurende 24 uur. Lichtere infecties in huis werden bestreden andere gifstoffen, waarbij scheuren werden doordrenkt met kerosine of benzine. Voor buitenshuis werd een besproeiing met carbolineum als effectief beschouwd. Een product dat de volwassen vlooien bijna onmiddellijk doodde en ook impact had op de onvolwassen stadia; de eitjes en larven.

Vlooien Bestrijden bij Dieren

Bij het vlooien bestrijden werden huisdieren bestoven met derris poeders of gewassen met derris zepen. Andere aanbevelingen waren het inwrijven van fijn gemalen naftaleen, of andere twijfelachtige middelen in de vacht van het dier. Dit zou de vlooien verdoven waarna ze konden worden verzameld en verbrand. Bepaalde behandelingen, zoals het inwerken van naftaleen in de vacht, bleken echter nadelig voor de gezondheid van de dieren. Vooral bij katten die hierdoor toch best wel vaak ziek werden.​

Modernere Benaderingen

Vlooien bestrijden met DDT, in 1946Met de ontdekking van de insecticide eigenschappen van gechloreerde koolwaterstof na de Tweede Wereldoorlog veranderde de strategie voor ongediertebestrijding dramatisch. DDT en verwante verbindingen waren erg effectief tegen insecten en huishoudelijke plagen. Bovendien – met de informatie van toen – zo veilig voor mensen en huisdieren, dat controleprogramma’s vrijwel volledig op deze stoffen vertrouwden. De opkomst van milieugevaren en resistentie tegen deze verbindingen leidde uiteindelijk tot het gebruik van organofosfaten, carbamaten, pyrethroïden, enz. in de strijd tegen vlooien.

Ontwikkeling van Bestrijdingsmethoden

Primitieve Methoden

De vroegste methoden om vlooien te bestrijden waren primitief en ineffectief. Mensen gebruikten diverse methoden, waaronder het verbranden van kruiden en het gebruik van rook om huizen te fumigeren. Deze methoden waren echter niet effectief genoeg om vlooienplagen aan te pakken​​.

Vlooien bestrijden door middel van Chemische Bestrijding

In de vroege 20e eeuw werden chemische bestrijdingsmethoden ontwikkeld. Deze chemische behandelingen waren giftig voor zowel vlooien als mensen en waren niet erg effectief. Door de vooruitgang in de chemie werden echter relatief veiligere en effectievere chemische behandelingen ontwikkeld. Deze omvatten de introductie van insecticiden die vlooien bij contact doden en die konden worden toegepast op tapijten, meubels en andere plekken waar vlooien graag zitten.

Natuurlijke Bestrijdingsmethoden

In de recente jaren zijn natuurlijke methoden van vlooienbestrijding populairder geworden. Dit is te wijten aan terechte zorgen over de veiligheid van chemische behandelingen en de wens voor meer milieuvriendelijke oplossingen. Veel natuurlijke vlooienmiddelen maken gebruik van essentiële oliën zoals lavendel, pepermunt, cederhout , geranium en eucalyptus, die insectendodende eigenschappen hebben en kunnen worden gebruikt om vlooien en teken te weren en te bestrijden. Andere natuurlijke methoden zijn onder meer het gebruik van diatomeeënaarde, een poeder gemaakt van de fossielen van kiezelwieren. Diatomeeënaarde is effectief in het doden van vlooien en teken en is veilig voor zowel mensen als huisdieren​​.

Modern Vlooien Bestrijden en Bewustzijn

Tegenwoordig is er een groeiend bewustzijn over de blootstelling van mensen en de omgeving aan insecticiden. Dit  heeft geleid tot meer inspanningen voor alternatieve beheersstrategieën. De hedendaagse consument zoekt naar veilige, effectieve, gebruiksvriendelijke producten die snel en betrouwbaar insectenplagen bestrijden. Wij denken dat natuurlijke middelen de toekomst zijn en gelukkig zien wij steeds meer natuurlijke alternatieven op de markt die steeds meer de reguliere middelen vervangen.

Comments are closed.

BannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.