Waarom krijgen sommige honden (bijna) geen vlooien?

Misschien heeft u het ook wel eens gehoord van vrienden of kennissen; onze hond heeft nooit vlooien en heeft ook nooit vlooien gehad. Hoe kan dit dan? In dit artikel gaan we een aantal tips geven die samen zorgen voor een hond in topconditie. Het is namelijk zo dat een hond die verzorgd wordt met onderstaande tips minder tot geen last heeft van vlooien. Bekijk onderstaande zaken goed en kijk wat voor u mogelijk is en waar u op dit moment nog niet aan gedacht heeft.

X tips voor een gezondere hond met minder vlooien

De verzorging van uw hond valt op te delen in verschillende categoriën. Denk hierbij aan voeding, verzorging, lichaamsbeweging, schoon houden van de leefomgeving enzovoorts. Kortom, allerlei zaken die ook voor de mensen van belang zijn om in goede conditie te blijven. Laten we beginnen met de eerste tip.

Regelmatig badderen

Regelmatig horen wij van mensen dat honden niet te vaak in bad mogen omdat de huid kan uitdrogen door dit te vaak te doen. Nou is dit ook zo, als gebruik gemaakt wordt van vele reguliere shampoos. Deze bevatten namelijk zeep die een drogende werking op de huid heeft. Gelukkig zijn er ook een aantal goede natuurlijke alternatieven die de huid goed verzorgen in plaats van uit de drogen. Deze shampoos zijn veelal op basis van verzeepte plantaardige olie, etherische olie en extra verzorgende ingrediënten zoals bijvoorbeeld Aloë vera. Voor de meeste honden is in bad gaan ook geen straf. Het is vaak het baasje die òf geen tijd heeft om dit met regelmaat te doen of hier niet aan denkt op de momenten dat het zou kunnen. Door echter regelmatig een bad te nemen zullen het gros van eventueel aanwezige vlooien door het afvoerputje verdwijnen. Bovendien is een hond de regelmatig baddert een schone en ontspannen viervoeter.

Hou de leefomgeving (uw huis) schoon

Zoals we in een ander artikel zeggen; voorkomen is beter dan genezen. Het is natuurlijk logisch dat zodra er vlooien zijn waarvan de eitjes op de favoriete plekjes waar uw hond een tukkie doet terecht zijn gekomen, het een stuk lastiger wordt om van de lastpakken af te komen. Wat we vaak vergeten is dat de verschillende levensfasen van vlooien er voor kunnen zorgen dat zodra de vlooien op uw hond allemaal weg zijn door gebruik van vlooienmiddelen, een nieuwe lichting op komst is in de vorm van eitjes en hierna larven. Dit valt te voorkomen in een huis dat regelmatig en grondig wordt gestofzuigd. Heeft u vlooien in huis? Dat betekent uiteraard niet dat u een slons bent. Grote kans dat u niet weet waarop te letten. Daarom hierbij nog wat uitleg over wat te doen en waar op te letten.

Eitjes zien er voor het ongeoefende oog uit als ietwat langwerpige zandkorreltjes. Denk dan ook niet liefkozend dat uw hond heerlijk in het zand heeft lopen rollebollen voordat er nadere inspectie is gepleegd. Zandkorreltjes zijn in principe rond. Ziet u een behoorlijke verzameling langwerpige ‘korreltjes’ in de hondenmand of hoek waar vaak gepowernapt wordt, dan is het zaak om hier snel maatregelen voor te treffen. Een goed moment dus om de stofzuiger aan te slingeren en ook goed rekening te houden met hoekjes, kiertjes en naadjes. De eitjes zijn namelijk erg klein en belanden vaak in deze kiertjes door een windvlaag of lopende voeten. Deze eitjes zijn niet zo kieskeurig wat betreft comfort; een stoffige kier is ook een prima broedplek.

Mocht u geen afstand willen doen van uw fantastische hoogpolige vloerbedekking of karpet, hou dan rekening met wat extra werk. In de lange vezels van hoogpolige vloerbedekking is het notoir moeilijk om met een stofzuiger alles weg te krijgen. Wat in dat geval goed helpt is zonder het opzetstuk (stang) te werk te gaan en met een schrobbende beweging de hele oppervlakte te zuigen. De zuigkracht van de diameter van de slang is een stuk sterker doordat de zuigkracht niet verdeeld wordt over het gehele opzetstuk. Hiernaast komt u beter tussen de vezels en zuigt u verzameld stof en eitjes beter op.

Gebruik van een natuurlijk vlooienmiddel

Uiteraard gaat onze voorkeur qua vlooienmiddelen uit naar een natuurlijk alternatief. Het is natuurlijk het beste om overspringende vlooien meteen het leven zuur te maken. Dit werkt het beste met een vlooienmiddel. Als u uw hond veel laat badderen, is het aan te raden onze natuurlijke vlooiendruppels te gebruiken. Na het aanbrengen van de druppels kunt u uw hond na 24 uur gewoon in bad stoppen zonder dat het de werking van de druppels zal verminderen. Dit werkt voor ons natuurlijke vlooienpoeder anders; na een bad zal – zodra de vacht weer droog is – het poeder opnieuw aangebracht moeten worden.

Voeding voor uw hond tegen vlooien

Een goed immuunsysteem maakt het voor vlooien een stuk lastiger goed te gedijen op uw hond. De werking van het immuunsysteem wordt in grote mate beïnvloed door de voeding. Logisch dan ook dat we hier ook een aantal tips hebben die het voor vlooien en teken een stuk onaantrekkelijker maakt om voor uw hond te kiezen. Een immuunsysteem dat niet optimaal functioneert heeft vaak als oorzaak dat er tot op zekere hoogte sprake is van een gebrek aan voedingsstoffen. Kunt u zich het dus veroorloven; beknibbel dan niet op het dieet van uw hond. Zo bestrijdt u vlooien van binnenuit.

Rauwe voeding

Rauwe voeding is een voorbeeld van een dieet dat het immuunsysteem van uw hond zal verbeteren. Hiernaast kan er gekozen worden voor een aantal supplementen die wij

 

Comments are closed.